Celik IT

Artikel berkaitan Keselamatan ICT / Tutorial Perisian / Tips & Tricks / Infografik dll.

Tuesday, 02 March 2021 16:21

Helpdesk ICT UTMK PTSB

Saluran alternatif untuk Pelajar Baharu khususnya untuk sebarang isu atau permasalahan berkaitan Perkhidmatan ICT seperti Penggunaan M365, Microsft Teams, Emel, SPMP, CIDOS dan sebagainya.

Klik link untuk ke pautan aplikasi telegram.

Thursday, 31 December 2020 06:45

Manual Tatacara Log Masuk Ke Emel MyGovUc 2.0

mygovuc1 2a10f660

Perkhidmatan MyGovUC 2.0Banner

NOTA: Sila muat turun Manual Tatacara Log Masuk Ke Emel MyGovUc 2.0 disini.

Sunday, 07 June 2020 04:31

Perkhidmatan Eduroam PTSB

Apa itu EDUROAM?

Eduroam atau lebih dikenali sebagaieducation roaming’ ialah perkhidmatan akses perantauan yang selamat digunakan di seluruh dunia untuk komuniti penyelidikan dan pembelajaran antarabangsa. Eduroam membenarkan pelajar, penyelidik dan staf daripada institusi-institusi yang terlibat untuk menerima kemudahan Internet apabila melawat institusi- institusi terlibat hanya dengan log masuk menggunakan id institusi mereka sendiri.

Konsep eduroam adalah pengesahan pengguna dilakukan oleh institusi asal pengguna manakala kebenaran capaian ke rangkaian/internet dilakukan oleh institusi yang dilawati. Eduroam adalah salah satu projek MyREN (Malaysia Research and Education Network) di bawah Kementerian Pengajian Tinggi dan diperluaskan penggunaannya kepada komuniti Politeknik Malaysia.

eduroam infographic

Perkhidmatan ini boleh digunakan di mana-mana institusi pengajian tinggi yang berdaftar di seluruh dunia. Untuk rujukan senarai institusi yang terlibat dan perkhidmatan Eduroam, boleh layari capaian di bawah:

Disertakan manual pengguna bagi perkhidmatan Eduroam untuk panduan penggunaan.
Muat turun: TATACARA PENGGUNAAN WIRELESS EDUROAM DI PTSB.pdf

m365Sukacita dimaklumkan bahawa staf dan pelajar PTSB telah didaftarkan sebagai pengguna lesen yang sah bagi Microsoft 365. Berikut merupakan tatacara pengaktifan akaun Microsoft 365 bagi pertama kali log masuk:

Untuk makluman lanjut berkaitan penggunaan Microsoft 365, sila layari "MICROSOFT 365 TRAINING"

website M365

Adalah dimaklumkan bahawa Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah (PTSB) telah menerima lesen penggunaan perisian Microsoft 365 Pro Plus (A3 for Faculty/A3 for Students) melalui kontrak perlesenan berpusat di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT). Microsoft 365 merupakan perkhidmatan dalam talian berkonsep awan (cloud) yang menawarkan pakej aplikasi merangkumi Microsoft Word, Excel, PowerPoint, OneNote dan banyak lagi. Ia juga menyokong pembelajaran atas talian yang memudahkan penyampaian maklumat, komunikasi dan pembelajaran dapat dilakukan dengan lebih berkesan terutamanya antara pensyarah dan pelajar.

Setiap akaun yang dicipta diberikan 5 lesen bagi memasang Office 365 pada pelbagai peranti (PC or Mac/tablet/smartphone) dan sesuai untuk sistem pengoperasian seperti Windows/MacOS/iOS/Android.

Sejajar dengan perkhidmatan yang disediakan secara percuma ini, diharap warga PTSB dapat memanfaatkan perkhidmatan ini dengan sebaiknya dan menggunakannya untuk memudahkan penyampaian maklumat, peningkatan produktiviti, pembelajaran dan penyelidikan.

Office Downloadable Guides (PDF):

Thursday, 16 November 2017 08:09

Kanak-kanak & Gajet

Beberapa tahun dahulu, kita semua mengalami era di mana ‘Bibik menggantikan Ibubapa’ dalam proses pembesaran anak-anak. Kini, fenomenanya agak berbeza sedikit. Fenomena yang menimpa bukan sahaja pada masyarakat di Malaysia, tetapi juga masyarakat di luar negara, di mana ‘Gajet menggantikan Bibik/Ibubapa’.

Ramai yang mengakui, senang jika ada Ipad, sebab ianya memudahkan mereka melakukan kerja rumah, mudah bagi mereka mengawal tingkah laku anak jika berada di rumah kawan sebagai contoh, ataupun di kedai makan. Tetapi, ramai yang tidak sedar, kesan yang boleh memudaratkan anak-anak kecil ini. Adakah anda tahu, bahawa rangsangan yang berlebihan dari penggunaan gajet ini boleh mengecutkan otak anak anda, terutamanya kanak-kanak yang berumur bawah 3 tahun? Gajet yang dimaksudkan ini juga termasuklah penggunaan televisyen, dan apa sahaja yang di tonton dan terhad dalam sebuah kotak.

Kenapa?

Thursday, 16 November 2017 01:45

Masalah Biasa Komputer dan Penyelesaiannya

Kadang kala peranti komputer desktop/laptop/notebook sering kali mengalami masalah-masalah kecil yang sebenarnya boleh diatasi sendiri tanpa membazirkan duit untuk terus menghantarnya ke juruteknik atau kepada pakar. Lakukan pemeriksaan awal terlebih dahulu.

Nota : Sesetengah penyelesaian (langkah demi langkah) dikhususkan untuk pengguna komputer dengan sistem operasi (OS) Windows 7 sahaja.

1. GANGGUAN BEKALAN KUASA
Jika anda selalu mengalami gangguan kuasa dan masalah voltan secara tiba-tiba, ia boleh menyebabkan kerosakan teknikal yang turut menyebabkan kerosakan perkakasan dan kehilangan data. Jangan ambil mudah jika ia selalu berlaku.
Penyelesaian
Gunakan Uninterruptible Power Supply (UPS) yang akan menyediakan aliran tenaga kuasa berterusan kepada komputer walaupun menghadapi gangguan kuasa secara tiba-tiba. Ia akan menyediakan anda masa yang mencukupi untuk menyimpan data dan menutup komputer.

2. KEPANASAN
Sering kali berlaku kes komputer/laptop tidak memiliki sistem penyejukan yang mencukupi yang mana tidak mampu menampung kerja-kerja yang anda sedang lakukan. Apabila ia berlaku, komponen komputer/laptop tersebut mulai menjana haba berlebihan semasa beroperasi.
Penyelesaian
Untuk mengelakkan masalah ini berterusan, matikan komputer/laptop anda terlebih dahulu dan biarkan ia sebentar. Selain itu, periksa pada kipas bagi memastikan ia berfungsi dengan baik. Untuk laptop, jangan biarkan ia di atas lantai semasa bekerja sebaliknya dapatkan kipas tambahan sebagai sokongan penyejukan.

Page 1 of 2